ODYOLOJİ NEDİR?

Odyoloji; son zamanlarda revaçta olan ve günümüzde hızla yaygınlaşan meslekler arasında yerini alan bir bölümdür. –Audiology- kökenli olup, ses bilimi anlamını oluşturan nörolojik ve fiziksel sorunlarla ilgili bir bilim dalıdır. Kısacası, -işitme bilimi- olarak da adlandırılmaktadır. Kişilerde görülen işitme ve denge bozukluklarını bulan ve aynı zamanda rehabilitasyon ve tedavi aşamasında da rol alan bir bilim dalıdır.
Odyoloji bölümü, 2011 yılına kadar ülkemizde lisans eğitimi olarak verilmeyen bir bölümdü. Odyoloji bölümü ön lisans olarak eğitim vermektedir. Bunun yanı sıra, sağlık meslek mezunlarının yatay geçiş imkanı ile de bu bölüme geçmeleri mümkündür. Odyoloji maaşları oldukça yüksek miktarlara kadar ulaşmaktadır. Henüz yeni yaygınlaşmakta olan bir bölüm olduğu için, işitme sektöründe çalıştırılmak üzere aranan eleman sayısı da bir hayli az sayıdadır. Son iki yıla kadar da çok fazla mezun vermeyen bir bölüm olduğu için, maaşı yüksek ancak çalışacak kişi sayısı azdır. Özellikle kalifiye eleman olarak çok fazla talep edilmekte, ne yazık ki istenilen hedefe de henüz ulaşılamamaktadır. Son birkaç yılda ise, odyoloji bölümüne olan ilgi artmış durumdadır. Bu da demek oluyor ki; mezun olan her kişi kolayca iş sahibi olabilecek.
Odyoloji Puanları
Odyoloji bölümü okumak isteyenler ve kendini bu dalda geliştirmek isteyenler için odyoloji puanlarının yeterli olması da bir ön koşuldur. Odyoloji puanları, üniversitelere göre değişkenlik göstermektedir. Devlet üniversiteleri, özel üniversiteler, % 50 ve tam burslu üniversiteler olmak üzere değişkenlik gösterip; tüm bu üniversiteler odyoloji öğrencisi almaktadır.
Türkiye’de günden güne büyüyen bir sektör olan işitme sektörü, teknolojinin de gelişmesi ve ilerlemesi ile birlikte geniş yelpazelere yayılmaktadır. Bu nedenle de sektörde çalıştırılacak eleman sayısı da her geçen gün artmaktadır. Gelecek vadeden bir bölüm olduğu, sektörün hızla yaygınlaşmasından da anlaşılmaktadır. Çünkü ülkemizde işitme engelli sayısı milyonlarcadır ve çoğu iştime engelli, kullanacağı cihazlar hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip değildir. Bu nedenle hem bu cihazların kullanımını öğrenme ve öğretme konusunda hem de işitme engellilerin hayatlarını kolaylaştırma konusunda, odyologlara ( odyoloji bölümü ile ilgilenen kişi ) çok fazla ihtiyaç vardır.